top of page
Forfatterens bildeGreenspot

Vedlikehold av planter


Vi snakker stadig om fordelene ved å ha en plantevegg i et lokale, men vi pleier alltid å anbefale en kombinasjon av plantevegg og frittstående enkeltplanter. Dette gir et bedre helhetsinntrykk av det naturlige inneklimaet, samtidig som det forbedrer dynamikken i rommet. Ved å både ha en stor mengde små enkeltplanter samlet i en plantevegg, samtidig som man sprer større planter rundt i rommet, vil man oppleve en økt nytte av planters effekt på oss mennesker. Nå vil vi gjerne vise dere hvordan vi gjennomfører vedlikeholdet av plantene på TWR i Bergen.


Steg 1 - Oversikt:

Det første vi begynner med når vi skal gjennomføre vedlikehold hos en kunde er å skaffe oss en generell oversikt over plantenes helse. Her går vi over hver plante og ser etter uregelmessighet i fargen på bladene, fuktighetsnivå i jorda, om det er tegn på skadedyr, døde blader, og om alt generelt ser bra ut. Etter at vi har sørget for at jorden har tørket lett opp siden forrige vanning, det ikke er noen skadedyr på planten, den får riktig lysforhold, og vi har fjernet alt av døde blader, går vi over til steg 2, vanning.





Steg 2 - Vanning:


Vann er essensielt for alt liv på jorda, og planter er intet unntak. Det sies at grønne planter trenger å vannes omtrent én gang hver tredje uke i vinterhalvåret, mens i sommermånedene må vanningsfrekvensen økes. Det er viktig å la jorden tørke lett opp mellom hver vanning, men dersom jorden blir for tørr vil ikke planten ha nok fuktighet til å overleve. Det gjelder derfor å finne den hårfine balansen mellom disse, og dette får man kun ved å fysisk stikke fingeren nedi jorden å kjenne. Antallet dager det trenger å gå mellom hver vanning er individuelt fra plante til plante, og blir påvirket av faktorer som romtemperatur, jordmengde, antall og størrelse på røtter, lysforhold, vannmengde ved forrige vanning, osv. Et lite tips er å stikke fingeren så nært røttene som mulig. Det er her det eventuelt vil være fuktig lengst, og dette vil derfor være den beste indikatoren på om jorden har tørket helt opp eller ikke.












Det kan også være lurt å inkludere litt plantenæring i vanningen. Plantenæring vil bidra til økt vekst og en generelt sunnere plante.










Steg 3 - Støvtørking:


En av fordelene med grønne planter er at de binder svevestøv. Dette skaper et mer behagelig inneklima der man slipper å gå rundt og puste inn støvet som ligger i luften. Ved å binde støvet tar planten «en for laget» og utsetter seg selv for fare. Ved å binde svevestøv blir nemlig planten mer mottakelig for skadedyr, samtidig som prosessene fotosyntese og celleånding vil gå saktere. I tillegg ser planten mindre frisk ut i rommet når den er dekket av støv. Det vil derfor være lurt å legge inn en regelmessig rutine på å tørke av både over- og undersiden av bladene på større inneplanter med en våt klut, gjerne også med litt sprit på. Dette forebygger skadedyr, holder planten frisk og gir den et mer innbydende utseende. Et alternativ til dette kan være å sette plantene enten i dusjen eller utendørs, og rett og slett spyle bort støvet.


Steg 4 - Spray:


Grønne planter trives ikke i rom med for tørr luft. Et tiltak her kan derfor være å spraye vann på over- og undersiden av bladene. Dette hjelper dem å holde seg fuktige, og det legger til rette for bedre vekst- og leveforhold. For å forebygge skadedyr ytterligere kan du ha en liten skvett med grønnsåpe i sprayflasken, og kanskje til og med også litt sprit. Dersom du ønsker et rom med helhetlig høyere fuktighet kan du gå til innkjøp av en luftfukter.


Steg 5 - Nyt:


Du har nå gått gjennom det essensielle, og litt mer, når det kommer til vedlikehold av grønne planter. Slå deg ned og nyt synet av de glitrende grønne plantene som nå har revitalisert hele

44 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page