Visste du at ved å plassere planter på kontoret kan bedriftens ansatte få økt konsentrasjon og produktivitet? At luften i de aller fleste rom vi befinner oss i inneholder giftige gasser som kan fjernes av planter? Eller at nærvær av planter kan redusere stress? Vi vet alle at planter kan utfylle et rom og bidra til et vakkert interiør, men ikke alle er klar over de mange helsemessige fordelene planter faktisk gir oss. I denne artikkelen skal vi redegjøre for fordelene ved å bringe planter inn i din hverdag.
Mental helse og stress.
Aller først vil jeg begynne med noe som vi alle føler på jevnlig, nemlig stress. Det er en naturlig del av livene våre, og i mindre doser kan det ha en positiv effekt på prestasjon, fokus, styrke og beslutningstaking. Problemene derimot, begynner når vi blir så stresset at det begynner å påvirke humøret vårt, hvordan vi presterer og hvordan vi behandler menneskene rundt oss. Stress over tid er med på å svekke immunforsvaret vårt, som gjør oss mer utsatt for akutte og kroniske sykdommer, i tillegg at man risikerer at allerede eksisterende sykdomstilstander forverres over tid. Langvarig stress kan svekke din mentale helse, og føre til angst og uro. Uten tid til å hente seg inn igjen kan man også risikere utbrenthet, samt depresjon.
Nå var det mye skrekkpropaganda her, men fakta er at i dagens samfunn bestående av høyt tempo, press, karrierefokus og sosiale medier med liker-klikk, photoshop og prestasjonsangst er dette noe vi alle er utsatt for, og som vi må ta på alvor. Helsetjeneste-organisasjonen Kry har laget en liste med åtte tiltak man kan ta for å redusere stress. Disse innebærer å ta vare på relasjonene sine, være bevisst på hva man spiser, meditere, redusere stimulerende midler, være i fysisk aktivitet og å lufte tankene sine med noen. Alle disse er fantastiske tips som vi anbefaler alle som leser dette å ta i bruk, men du legger kanskje merke til at dette kun var syv tips? Det har du helt rett i, og grunnen til det er at vi ønsker å legge ekstra vekt på et av punktene som ble nevnt i listen til Kry, og som er vår store lidenskap: «Bruk tid i naturen».
Bruk tid i naturen!
I en studie av 20´000 mennesker, ledet av Mathew White ved det europeiske senteret for miljø og menneskelig helse ved University of Exeter fant de at folk som bruker 120
minutter i naturen i løpet av en uke, enten samtidig, eller spredt utover uken, hadde høyere sannsynlighet for å ha god helse og psykologisk velvære, enn de som ikke bruker denne tiden i naturen. Studiet viser at tid i naturen - så lenge folk føler seg trygge – er en motgift mot stress. Nærværet av planter og natur reduserer blodtrykk og nivået på stresshormonene, roer ned nervesystemet, forbedrer immunsystemet, øker selvtillit og reduserer angst. I et naturlig miljø reduseres oppmerksomhetsunderskudd og aggresjon, som bidrar til økt konsentrasjon og produktivitet. En studie fra PlumX Metrics fra 2018 viser også sammenheng mellom å være i naturen og redusert følelse av isolasjon, økt ro og bedre humør.
«Den voksende forskningsmengden - kombinert med en intuitiv forståelse av at naturen er livsviktig og økt bekymring for eksploderende bruk av smarttelefoner og andre former for teknologi - har ført til et vendepunkt der helseeksperter, forskere og myndighetspersoner nå foreslår utbredte endringer som sikter mot å bringe naturen inn i folks hverdag». Dette skrev Jim Robbins i 2020 i en artikkel publisert av Yale School of the Environment. Det er en økende forståelse blant bedrifter om ansattes behov for tilgang på grønne områder. «Det er nødvendig for å tiltrekke en talentfull og dyktig arbeidsstyrke,» sa Florence Williams, forfatteren av The Nature Fix.
All forskning peker mot den samme konklusjonen: Vi mennesker må omringe oss med mer natur! 120 minutter totalt i uken er minimumstiden for å merke forskjeller i psykologisk tilstand og velvære, men alt tilsier at effekten bare øker med all øvrig eksponeringstid. Det er anslått at vi mennesker bruker 90% av tiden vår inne, noe som tærer på både helse og velvære. Det er derfor vi inviterer deg, til å invitere naturen inn. Hvis vi får gode helsemessige fordeler av 120 minutter i naturen i uka, hvordan kunne vi fått det dersom vi omringer oss med natur i de områdene vi allerede tilbringer mest tid? Jeg vil at du skal se for deg to scenarioer:
Scenario 1: Det er mandag. Du står opp før kroppen vil, du spiser, drikker en kopp kaffe og dusjer. Videre reiser du til jobben, og står 45 minutter i den som vanlig alt for lange køen. Du parkerer, går ut av bilen og kjenner den deilige friske luften. Du er motivert for å ta tak i dagens oppgaver og å ta del i selskapets større visjon. Du åpner døren til kontoret, men så plutselig blir du slått av en vegg med tung, oksygenfattig luft. "Jaja", tenker du og går og setter deg for å komme i gang. Utover dagen merker du på kroppen at du ikke fikk nok søvn i natt, ditt duppende hode er det eneste som holder deg våken og du klarer ikke konsentrere deg om arbeidet i mer enn noen minutter i strekk. Gjennom dagen får du tørr hals, problemer med slimhinnene og du føler alt rundt deg bråker. Du er utslitt, har hodepine og teller ned minuttene før du kan reise hjem. På’n igjen i morgen.
Scenario 2: Det er den samme mandagen, og morgenrutinen er den samme. Du står i den samme køen, og blir kanskje litt demotivert av den, men den deilige friske luften du møter når du kommer ut av bilen på parkeringsplassen er en god hjelper. La oss si at du nå går inn på kontoret, men istedenfor å bli møtt av den ubehagelige luftveggen du møtte i forrige scenario, føles det som om du går inn i en oase. Luften er frisk, har en god luftfuktighet og du klarer ikke helt å si hva det er, men noe i deg merker at alle de giftige gassene som ellers er i luften i et rom er borte. Gjennom arbeidsdagen krysser du av punkt etter punkt på gjørelisten din, og ting har aldri gått fortere. Du føler deg konsentrert, opplagt og du er klar for neste oppgave. De gode prestasjonene dine gir deg mestringsfølelse, som igjen gir deg økt selvtillit. Du har kanskje mye på tallerkenen på en gang, men av en eller annen grunn føler du deg ikke stresset. Det er ikke like mye støy i omgivelsene dine som vanlig, og du blir ikke lik tørr i halsen. Før du vet ordet av det er arbeidsdagen over, men du kan ikke vente til i morgen!
Vi skjønner at disse to scenarioene er litt satt på spissen, men vi er selvsikre på at du ville valgt scenario 2 om du hadde muligheten. Du lurer kanskje på hva det er som klarer å skape en så radikal forskjell på to identiske miljøer, men svaret er enkelt. Forskjellen på scenarioene er planter. I scenario 2 har arbeidsgiveren innredet kontoret med en grønn og frodig plantevegg som ikke bare fungerer som et stilrent interiør, men som absorberer de urene gassene i luften og gjennom fotosyntesen gir fra seg frisk og oksygenrik luft. Det er som å være i naturen, inne på kontoret!
Grunnen til at vi synes plantevegger er så geniale er hvor arealeffektive de er. Om du skulle plassert potteplanter omkring i et rom ville det fort blitt rotete og du ville ikke klart å presse inn tilstrekkelig med planter for å merke stor forskjell på luftkvalitet. Men i en plantevegg får du konsentrert betraktelig flere planter i det samme området som da tar mindre kontorplass, ser ryddig ut og med et automatisk vanningssystem vil vanningen være mer effektiv. Ved bruk av denne teknologien kan vi få plass til hele 40 planter per kvadratmeter(!), noe som gir merkbar effekt med best mulig bruk av plass. Veggen rammes inn for å passe bedre inn med omstendighetene, samtidig som det skaper et mer estetisk utseende.
Comments